Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Moreel beraad en Intervisie

Moreel beraad

Een moreel beraad is een gesprek waarin de deelnemers gezamenlijk een werksituatie onderzoeken waarin sprake is van een dilemma; een vraag naar wat 'het goede' is om te doen in de betreffende situatie waarbij zowel waarden en normen als emoties een belangrijke rol spelen. Een moreel beraad is geen debat of discussie en is ook nooit theoretisch of vrijblijvend. De vraag is voor elke individuele deelnemer: wat is in de gegeven situatie de meest verstandige keuze, wat doe jij wel, wat doe jij niet en waarom?

Met name in de zorg kan moreel beraad behulpzaam zijn bij het zoeken naar een antwoord op de vraag wat in een specifieke situatie goede zorg is. Regelmatig moreel beraad draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg, aan de versterking van morele professionele verantwoordelijkheid van individuele medewerkers, teams en op beleids- en organisatieniveau. Daarnaast draagt moreel beraad bij aan een gezamenlijk leer- en ontwikkelklimaat.

Een moreel beraad wordt gevoerd aan de hand van een gespreksmethodiek en met behulp van een gespreksleider.

Intervisie

Intervisie is een vorm van kennisontwikkeling waarin een kleine groep professionals met elkaar in gesprek gaat over een specifiek probleem of specifieke vraag die bij een van hen leeft. Meestal lukt het de inbrenger onvoldoende om zelf de vraag te kunnen beantwoorden omdat hij of zij de werkelijke maar onderliggende vraag (nog) niet ziet en daardoor ook (nog) niet kan overzien op welke manier hij/zij zelf bijdraagt aan het in stand houden van de vraag. De deelnemers helpen de inbrenger door middel van het stellen van vragen (let op: geen adviezen!) meer inzicht te krijgen in het vraagstuk, waardoor hij/zij een nieuw perspectief kan ontwikkelen en daardoor mogelijk een eigen antwoord op de eigen vraag kan formuleren. 

Intervisie is altijd werkgerelateerd en gaat meestal over de manier waarop een professional zich persoonlijk ten opzichte van een bepaalde werksituatie verhoudt, of zou willen verhouden. Intervisie geeft deelnemers inzicht in de verschillende perspectieven, patronen, ervaringen en denkwijzen die collega's kunnen hebben met betrekking tot het werk. Het draagt sterk bij aan de vitaliteit van medewerkers en aan een gezamenlijk leer- en ontwikkelklimaat.

Intervisie vindt altijd plaatst aan de hand van een intervisiemethode en bij voorkeur ondersteund door een ervaren gespreksleider. 

Van Oorschot Leiderschap

Groot-Brittanniëstraat 204
6663 HW Lent 
06-20959071
Btw nr. NL001871168B22
KvK nr. 67683290

© Van Oorschot Leiderschap 2022 | beheer | Design by ZEWIweb.nl

Algemene voorwaarden 2022

Privacyverklaring

Privacyverklaring